23 Ekim 2012 Salı

MANİSA-SALİHLİ'DE NE YAPMALI :)

Merhaba günlükcüm :)

Bu seferki işim yine bir iş gezisiydi. işim gereği bazen diğer illere gitmek gerekebiliyor bende gitmeden önce güzel bir araştırma yapıp o ilde boş vaktimiz olursa nasıl değerlendirebiliriz diye araştırmalar yapıyorum.

bu sefer hazırlıksız yakalandım. Manisa-Salihli'ye gitmem gerekiyordu. yol uzun süreceğinden kalmalı bir organizasyon yapmalıydım. Kıvanç gelemeyecekti bende uzun yol tek başıma çekilmez diye babamı ve kardeşim can'ı da yanıma aldım :)

halam Susurluk'ta oturduğundan hem kendisini ve Noel babamı(eniştem) görürüz hemde oradan daha rahat Salihli2ye geçeriz diye Susurluk'a gittik. halam yakın arkadaşı ve bizim çok sevdiğimiz gönül teyzenin yeni açtığı büfede keyif yaptık :)

11:00'de toplantım olduğundan babamla erkenden kalkım yola koyulduk...git git gittt bitmiyor, zaten slaihli tabelası yok. bilmeyenler için söylüyorum Gölmarmara^'dan giriliyor. yoksa taaaa Manisa'ya gitmek gerekir.
gittik birde demesinler mi toplantı 14:00'e alındı.. eee biz ne yapacağız 4 saat.????!!!!???

hemen google'a yazdım... Salihli'de ne yapılır..?? ne yapılmaz ki..yurdumuzun her metrekaresinde görülecek biryerler var resmen.

kaplıcalar, harabeler, alışveriş merkezleri, bozdağ, odun köftesi, manisa kebabı vb.

hemen kaplıcalara doğru gittik baktık güzel tesisler ve piknik alanları var. bozdağ ise görkemli bir şekilde uzanıyor ilçenin üzerinde.
Odun köftesi yiyelim dedik...ama benim pek sevdiğim söylenemez :(

ve en nihayet sardes-Sart harabelerine geldik. vee işte o an.. büyülendim. bugüne kadar gördüğüm kalıntılardan, harabe , antik şehirlerin en güzeliydi. fazla bozulmaya uğramamıştı yada .çok güzel çalışmalar yapmışlar.
Sardes lidya krallığının başkenti olarak tarihte geçmektedir. hatta ileride darphane bile vardı.ayrıca resmi binalarda yer almaktaydı.
Gymnasium ve Sinagog vardı gittiğimiz kısımda. herşey yerli yerinde ve süperdi. o zamanlardan kalma sıcak su boruları vardı, inanılmaz şekilde binalar ile bağlantı yapılmıştı.

ayrıca sıra sıra dükkanlar vardı. Atölyeler gibiydiler ve çok küçüktüler. boya atölyesi vb.


öğrendiğim bir konu daha var; Manisa'da spil dağı civarında manyetik bir alan varmış ve uçaklar buranın üzerinden geçmezlermiş. ayrıca Manisa'nın adı manyetik Magnesia'dan geliyormuş.